Freitag, 12. Februar 2010

Investitii romanesti in Basarabia

Iata a sosit vremea si s-a trecut de la vorbe la fapte in Romania. In sfirsit.
In timpul vizitei Dlui Presedinte Traian Basescu a promis Domnia Sa un ajutor financiar pentru Moldova mai la Est de Prut: 100 Mio de Euro. Recent aprobase guvernul Boc acest sprijin in mod oficial. Deci iarasi o putem confirma ferm: credibilitatea Romaniei in Basarabia creste.
Acesti bani vor fi repartizati cite 25 Mio intr-un interval de 4 ani ca investitii in infrastructura Moldovei, in reparatia, renovarea, constructia scolilor si al altor institutii de invatamint din provinciile Moldovei. Anume in aceste domenii e nevoie de investit acum. Astfel vor aparea cit de curind noi locuri de munca datorita acestei sustineri financiare din partea Romaniei.
In cale spre Europa joaca modernizarea infrastructurii si al invatamintului din Moldova un rol primordial. Constructia drumurilor la nivel european, al autostrazilor, al podurilor peste Prut si al cailor ferate cu ecartament european va fluidiza circulatia dintre cetatenii oraselor si comunelor din Basarabia spre Romania si in consecinta spre Uniunea Europeana. Imbunatatirea infrastructurii din Moldova va aduce mai multi turisti din Romania si Uniunea Europeana, deci si o apropiere mai strinsa dintre statul Republica Moldova si UE. Va fi accelerat traficul spre Vest, spre o cunoastere mai buna dintre oameni si dintre culturi. Aceasta va contribui de fapt atit la o bunastare mai mare, cit si la o armonizare al relatiilor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova.
In ce priveste invatamintul din Basarabia, unul din urmatorii pasi va fi axat atit pe asigurarea cu computere, cit si conectarea la internet in mediul rural. O astfel de modernizare al institutiilor de invatamint din Moldova va duce la o pregatire educationala, pedagogica si profesionala atit al corpului didactic din scoli, colegii, gimnazii, licee, scoli profesionale etc., cit si o apropiere al sistemului de invatamint din Republica Moldova la standartele inalte al Uniunii Europene.



Folie 3

Folie 4

Folie 2


Folie 2Folie 2


Donnerstag, 11. Februar 2010

www.stireazilei.md

www.stireazilei.md: "Arhivă: Miercuri, 27 Ianuarie, 2010

Miercuri, 27 Ianuarie, 2010 / 12:42
Romania ofera Moldovei 100 de milioane de Euro NERAMBURSABILE. Acordul de mic trafic va fi pus in aplicare pana pe 31 martie
Imagini: 1 / Video: 1 / Vizite: 2349 / Comentarii: 16

Nota 5 / 24 voturi

Romania va oferi Republicii Moldova un ajutor nerambursabil in suma de 100 de milioane de Euro. Anuntul a fost facut de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Republica Moldova.

Basescu a precizat, in cadrul unui briefing, ca grantul va fi oferit in decursul a 4 ani, in patru transe a cate 25 de milioane de Euro fiecare. Banii urmeaza a fi investiti in modernizarea scolilor si dezvoltarea infrastructurii locale. Finantarea se va face in baza unui acord care urmeaza sa fie negociat in zilele urmatoare.

Basescu a mai anuntat ca Republica Moldova si Romania urmeaza sa semneze foarte rapid un document de parteneriat pentru integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Potrivit presedintelui roman, acest parteneriat “va grabi procesul, astfel incat Republica Moldova sa poata fi inclusa in grupul de tari din Balcanii de Vest din punct de vedere al accesului catre UE si resursele comunitatii”.

Seful statului vecin a mai spus ca Acordul privind micul trafic de frontiera va fi pus in aplicare cel tarziu pana la finele lunii martie. Documentul a intrat deja in vigoare, insa este nevoie de timp pentru a fi pregatite permisele de mic trafic si deschise consulatele romane de la Balti si Cahul.

Totodata, pana la finele anului 2010 urmeaza a fi deschise doua linii electrice, Falciu-Gotesti si Suceava-Balti, care vor permite conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic al Romaniei si, implicit, la cel European.

De asemenea, urmeaza a fi pus in aplicare un proiect de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iasi."

Best regards from Dacia Duster!

http://www.youtube.com/watch?v=SRYK_D2528A&feature=related

dacia duster-prost.flv - Google-Suche

dacia duster-prost.flv - Google-Suche

Link-uri utile:

www.yam.ro

www.unimedia.md

www.jurnal.md

www.jurnaltv.md

www.publika.md

www.privesc.eu

www.stireazilei.md

www.interlic.md

www.basarabeni.ro

www.protv.md

www.tvr.ro

www.hotnews.md

www.flux.md

www.azi.md

www.info-prim.md

www.timpul.md

www.zdg.md

www.deca.md

www.stireazilei.md

www.stireazilei.md: "Evenimentul asteptat de doi ani de zile s-a produs astazi la Chisinau. Expertii europeni si cei moldoveni au dat startul negocierilor privind Acordul de Asociere, ce va inlocui Planul de Actiuni RM-UE, care a expirat in 2008. Se pare ca tara noastra a pasit cu dreptul pe acest drum. Seful delegatiei de negociatori din partea UE i-a felicitat pe moldoveni pentru pregatirea buna de care au dat dovada.

“Evenimentul diplomatic de astazi este primul de anvergura al anului 2010 in tara noastra. Se realizeaza unul din elementele cheie ale dimensiunii de integrare europeana pe care si l-a propus Guvernul si anume demararea negocierilor privind Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeana. Demararea negocierilor se afla in consens perfect cu doleantele autoritatilor, dar si ale intregii societati moldovenesti, de a trece la o etapa noua, avansata calitativ in relatia tarii noastre cu UE”, a declarat, la final de discutii, ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leanca.

“Nu sunt niste negocieri simbolice, ci sunt discutii foarte profunde, de substanta, asupra continutului viitorului Acord. Este un inceput foate bun si este un proces foarte ambitios care asigura o apropiere mult mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeana. Astazi, am pus in discutie domeniile de aplicare si sfera de curpindere a viitorului Acord. Vreau sa mentionez ca am gasit o convergenta a pozitiilor noastre”, a declarat, la randul sau, seful Directoratului General pentru Relatii Externe in cadrul Comisiei Europene, Gunnar Wiegand.

Astazi negociatorii au constituit patru grupuri de lucru, care vor discuta fiecare domeniu in parte, incepand de la colaborarea politica si pana la elaborarea statisticilor.

“Un obiectiv extrem de important in dialogul cu UE este liberalizarea regimului de vize, precum si negocierile prevederilor privind stabilirea unei zone de comert liber si aprofundat cu Uniunea Europeana. Suntem gata sa ne mobilizam la intreaga capacitate profesionalismul, rabdarea, perseverenta si inteligenta de care dispunem. Orizontul nostru de asteptare este mare, avem de parcurs un drum lung si complex, dar ceea ce mi se pare deosebit de important este faptul ca Republica Moldova si UE pasesc pe acest drum ca niste parteneri realisti, cu incredere totala unul in altul, care stiu exact ce au de facut ca sa ajunga la final. Iar acest final, o spun cu toata convingerea, va fi cel pe care ni-l dorim”, a spus vicepremierul Iurie Leanca.

“Va fi un proces detaliat si de durata. Dupa prima runda de discutii nu ne ramane decat sa-i felicitam pe colegii nostri pentru o pregatire foarte buna, dar trebuie sa fim pregatiti nu doar pentru negocieri, ci si pentru aplicarea elementelor Acordului de Asociere“, a subliniat Gunnar Wiegand.

Oficialul european a sugerat tarii noastre sa depuna eforturi pentru a ajunge Ucraina, care discuta Acordul de Asociere cu UE de mai mult timp si a avansat mult in acest sens. Totodata, Gunnar Wiegand s-a aratat convins ca indiferent de evolutiile politice din Moldova, cum ar fi noi alegeri parlamentare anticipate, discutiile privind Acordul de Asociere nu vor fi blocate.

Cei doi oficiali au anuntat ca urmatoarea runda de negocieri va avea loc in a doua jumatate a lunii martie, la Bruxelles. Pana atunci insa, pentru a grabi procesul, expertii se vor intruni neformal si chiar vor organiza videoconferinte.

Acordul de Asociere va contine trei componente: acordul politic, de liber schimb si regimul liberalizat de vize. Pe domeniul politic, tara noastra spera la o colaborare mai stransa cu UE in vederea solutionarii problemei transnistrene. Crearea unei zone de liber schimb intre UE si Republica Moldova va permite integrarea economica a tarii noastre spatiul comunitar, iar al treilea aranjament va da posibilitate cetatenilor moldoveni de a circula liber in tarile europene. Chisinaul spera sa ajunga la realizarea tuturor prevederilor in cel mult 3 ani."

www.stireazilei.md

www.stireazilei.md: "Marți, 12 Ianuarie, 2010 / 15:43
Wiegand: “Un inceput foarte bun in negocierile pe Acordul de Asociere” Leanca: “RM si UE sunt parteneri realisti, cu incredere reciproca totala”"