Sonntag, 4. November 2012
Declaratia emotionanta a ambasadorului SUA pentru Romania, la sfirsit de mandat.
Declaraţia emoţionantă a ambasadorului SUA pentru România, la final de mandat
04 Nov, 11:11 3 COMENTARII
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, aflat la finalul mandatului său, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV, că are o profundă afecţiune pentru România şi pentru români, arătând însă că cel mai mare defect al acestora este pesimismul.
"În primul rând, ştiţi deja că sunt româno-american, deci am o profundă afecţiune pentru România, care a crescut de când sunt aici. Cred că acest lucru se datorează românilor. Românii mi se par captivanţi, foarte inteligenţi. Sunt oameni lângă care îţi place să trăieşti, iar asta m-a încântat. Şi sunt oameni foarte creativi. Deci, îmi plac românii", a spus Gitenstein.
El a adăugat că, în al doilea rând, ţara în sine i se pare frumoasă.
"N-aveam idee cât de frumoasă este ţara. Am călătorit peste tot cu soţia mea, am fost de trei ori în Deltă, am fost în Transilvania de trei, patru ori... Am făcut o lungă excursie pe bicicletă în Transilvania. Am fost la Sarmizegetusa, de curând, nu mai mult de o lună. E incredibil de frumoasă. În Europa nu există loc mai frumos decât România", a adăugat Mark Gitenstein.
Întrebat dacă ar vrea să se mute în România, Gitenstein a răspuns: "Mi-ar plăcea să mă mut în România, dar am cinci nepoţi şi trei copii care locuiesc în SUA, iar trei dintre nepoţi s-au născut în timpul mandatului meu aici. Abia dacă-i cunosc. Vreau să fiu aproape de ei, în SUA".
El a mai spus că în România cel mai mult l-a surprins frumuseţea ţării.
"Din România nu ştiam decât Bucureştiul. Văzusem multe fotografii cu Bucureştiul, dar n-aveam idee ce frumoşi sunt Munţii Carpaţi sau Transilvania, sau Delta Dunării, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Apropos, majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din păcate, cred că sunt mulţi europeni care nu ştiu acest lucru. Şi, cel mai surprinzător, sunt mulţi români care ignoră acest lucru. Mergeam în unele zone şi nu vedeam niciun român pe acolo. Numai europeni!", a adăugat Gitenstein.
Întrebat care este, în opinia sa, cel mai mare defect al românilor, ambasadorul a spus: "Cred că temerea mea cea mai mare e aceeaşi pe care o aveam când am venit: văd foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Mulţi spun că pleacă din ţară, pentru că nu le place cum evoluează un lucru sau altul. Nu cred că e un lucru rău dacă tinerii pleacă din România pentru o vreme, iar apoi revin. Cred că vor descoperi că aici se trăieşte mai bine decât în mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori".
El a precizat că în discuţiile cu românii pesimişti încearcă să fie cât mai optimist.
"Cred că România are un mare viitor. Oamenii ar trebui să se uite un pic la ce se întâmplă în alte ţări din zonă şi să îşi dea seama că România se descurcă mult mai bine decât acestea. Rata creşterii economice e mai bună. Până şi evenimentele din vară au dovedit că puteţi respecta statul de drept şi că vă îndreptaţi, sper eu, spre un nivel de stabilitate, democraţie şi domnie a legii, care vă va pune într-o poziţie foarte bună atunci când economia şi Europa vor depăşi din dificultăţile actuale. Cred că România e foarte bine poziţionată. Dacă aş putea transmite acest mesaj optimist, dacă liderii dumneavoastră ar putea transmite acest mesaj optimist, dacă ar continua reformele, ar fi foarte bine pentru România şi mai mulţi tineri ar rămâne aici", a continuat ambasadorul.
El a apreciat că, pentru ca românii talentaţi să nu mai plece din ţară, politicienii ar trebui să facă reformele sugerate de FMI.
"România să devină mai eficientă, mai democratică, să aibă o democraţie şi o piaţă liberă mai stabile. Dacă faceţi asta, mulţi dintre românii plecaţi vor reveni, iar cei ce vor să plece se vor răzgândi. Asta îşi doresc. De câte ori călătoresc în România mă întâlnesc cu tineri români, de la 18 la 35 de ani, şi toţi vorbesc despre corupţie. Toţi se plâng de partidele politice şi de mass-media, apropos... Şi vor să vadă schimbări aici. Cred că, dacă lucrurile se vor schimba, ei vor rămâne aici. Chiar dacă pleacă o vreme şi revin, vor vedea că nivelul lor de trai e mai ridicat aici, decât în altă parte în Europa", consideră Gitenstein.
Întrebat dacă apreciază că actualii candidaţi la alegerile parlamentare pot să facă această schimbare, Mark Gitenstein a răspuns: "Cred că pot şi că o vor face, dacă românii le vor impune acest standard. Şi dacă dumneavoastră, jurnaliştii, le veţi impune acest standard. Toţi ştim ce trebuie făcut. Este scris negru pe alb în condiţiile FMI, la fel şi în MCV. A fost exprimat clar de actualul prim-ministru, pe când era în opoziţie, în cele 15 puncte de guvernare. Calea de urmat e foarte clară, dar trebuie urmată. Nu e uşor. Nu spun că reformele vor fi uşoare. Vor fi foarte dificile".
El a apreciat că una dintre cele mai mari realizări ale mandatului său va fi concretizarea poziţiei SUA în privinţa respectării legii, a stabilităţii, precum şi în convingerea României că acestea sunt chestiuni importante.
"Primesc semnale că românul de rând înţelege acest lucru, de aceea cred că e un lucru foarte bun. Dar cel mai mult mă bucur de relaţiile personale închegate aici, de afecţiunea pe care o simt pentru ţară şi de profunzimea iubirii mele pentru România, de dorinţa mea de a-mi consacra restul vieţii lucrând pentru ţara asta, chiar dacă nu voi mai fi ambasador, ci doar continuând să revin aici, ca persoană privată", a încheiat Mark Gitenstein.
Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen