Moldova
MOLDOVA
Plahotniuc a fost demis. Mascaţii au năvălit în Guvern
Pentru desfiinţarea funcţiei au votat deputații comuniști, liberal-democrați și neafiliații. În total, pentru desfiinţarea funcţiei au votat 73 de deputaţi din 101. Liberalii au lipsit din sală. Într-o declaraţie făcută de la microfonul din sală, Vlad Plahotniuc a anunţat că nu mai vede necesitatea de a deţine vreo funcţie în prezidiul Parlamentului, având în vedere faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană s-a destrămat. De asemenea, el i-a solicitat prim-ministrului Vlad Filat să vină în Parlament să-şi prezinte demisia dacă are curaj. Deşi a fost demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc rămâne deputat şi beneficiază în continuare de imunitate parlamentară.
Între politicienii moldoveni are loc o competiţie nesănătoasă pentru captarea atenţiei presei - o competiţie care implică instituţiile statului şi le transformă în bâte politice.
Vineri, mascaţii au venit să efectueze percheziţii la sediul Guvernului Republicii Moldova şi la Inspectoratul Fiscal. Acţiunea spectaculoasă din stradă a suscitat interesul jurnaliştilor prezenţi în număr mare la şedinţa Parlamentului la care era discutată chestiunea privind demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc şi era audiat raportul comisiei de anchetă despre o vânătoare VIP în timpul căreia a fost ucis un om de afaceri. Incidentul a stat la baza demiterii procurorului general Valeriu Zubco, ajuns în funcţie pe linia PD. Percheziţia a fost efectuată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Anticorupţie, instituţii controlate, potrivit presei, de Partidul Democrat.
Interceptări telefonice ilegale
Potrivit şefului Secţiei Urmărire Penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, s-a constatat că ofiţeri ai CNA ascultau ilegal convorbiri telefonice şi transmiteau informaţii Inspectoratului Fiscal. În timpul percheziţiilor de vineri, angajaţii CNA au depistat un suport care conţinea înregistrarea unei convorbiri telefonice ale unor persoane implicate într-un dosar. Convorbirea înregistrată ilegal, care conţine mai multe informaţii de ordin personal, a fost transmisă ulterior unor terţe persoane care nu au nici o legătură cu dosarul. Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, în acest dosar sunt implicaţi mai multi funcţionari, care sunt suspectaţi de favorizarea unor agenţi economici, de corupere activă şi pasivă. Potrivit presei, şeful Fiscului (ajuns în funcţie pe linia Partidului Liberal Democrat) este acuzat că ar fi intervenit prin filaj în viaţa privată a unui subaltern, pentru a-l putea influenţa.
Şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, a fost escortat la CNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de bănuit în dosarul penal privind interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice. Potrivit unei informaţii de ultimă oră, acesta a fost arestat preventiv pentru 72 de ore.
Şeful CNA, Viorel Chetraru, a declarat că în dosar figurează persoane cu funcţii foarte înalte în stat, inclusiv deputaţi, miniştri şi chiar “o persoană foarte influentă din cadrul Guvernului”. El a dat asigurări că toate acţiunile se desfăşoară legal. În prezent sunt puşi sub învinuire câţiva miniştri, dar numele lor nu a fost făcut public.
“Percheziţii neargumentate”
La rândul său, Inspectoratul Fiscal a difuzat un comunicat de presă în care califică descinderile de vineri dimineaţă ca „show-uri politice şi mediatice grosolane” care au drept scop compromiterea şi intimidarea autorităţilor de către marii evazionişti. „Aceste percheziţii neargumentate au coincis cu controalele efectuate de către Inspectoratul Fiscal la întreprinderea „Metal Feros” unde au fost descoperite fraude record în Republica Moldova. Întâmplător sau nu, aceste acţiuni de intimidare au loc exact în perioada în care Serviciul Fiscal de Stat documentează acţiunile unui grup de firme din domeniul telecomunicaţiilor, al exportului de metale etc. Dacă până acum câteva săptămâni, puteam vorbi doar despre ameninţări cu răfuiala fizică, iată că, din păcate, astăzi asistăm la un fenomen foarte periculos pentru un stat de drept, când instituţiile statului sunt folosite pentru intimidarea altor instituţii”, se arată în comunicatul Inspectoratului Fiscal.
Plahotniuc căutat de Interpol Italia?
Descinderea în forţă a ofiţerilor şi procurorilor anticorupţie la Guvern şi Inspectoratul Fiscal a avut loc exact în ziua în care Parlamentul examina iniţiativa deputaţilor Partidului Liberal Democrat de lichidare a funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. În ajun, ministrul moldovean de Interne, Dorin Recean, a declarat că numele prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, figurează în documentele Interpol. Recean a confirmat autenticitatea unui document apărut recent în presă care confirmă faptul că Plahotniuc este monitorizat de Interpolul din Italia. Documentul publicat zilele trecute face trimitere la operaţiunea „OCTOPUS” a Interpol Italia, care adună informaţii despre presupusa organizaţie criminalã „Solnzevskaya”, apropiată oligarhilor ruşi. Potrivit documentului, organizaţia ar fi fost implicată în spălare de bani, evaziune fiscală şi alte activităţi ilicite. Conform documentului, Vlad Plahotniuc, născut pe 01.01.1966, ar fi în lista celor urmăriţi alături de alte 22 de persoane. Vlad Plahotniuc a dezminţit vineri informaţia şi a ameninţat că-l va acţiona în judecatã pe ministrul de Interne pentru calomnie. El a prezentat un alt document al Interpol din Franţa din care reiese că nu este urmãrit.
Criza politică afectează parcursul european al ţării
Fără a face vreo legătură cu criza politicã reizbucnită în Republica Moldova, ministrul moldovean de Externe a declarat joi că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi amânată. Invocând probleme tehnice, ministrul Iurie Leancă a precizat că cel mai probabil documentul va fi semnat în primăvara anului 2014 şi nu în noiembrie 2013, aşa cum era planificat. Ministrul le-a sugerat politicienilor să nu facă speculaţii la această temă. Asta după ce liderul PD, Marian Lupu, a declarat că „parcursul european al ţării este afectat de destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană.
Joi, liderii partidelor parlamentare de la Chişinău au avut întâlniri şi convorbiri telefonice despre criza politică din Moldova cu mai mulţi înalţi oficiali şi ambasadori europeni.
De Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen