Moldova
MOLDOVA
Chişinău: Coaliţia de guvernare s-a destrămat
Coaliţia de guvernare din Republica Moldova s-a destrămat! Liderul Partidului Liberal Democrat, premierul Vlad Filat, a denunţat, miercuri, oficial Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană. El a menţionat că liberal-democraţii rămân în continuare ataşaţi programului de guvernare şi deschişi pentru începerea negocierilor asupra unui nou acord de guvernare.
PLDM se declară împotriva declanşării alegerilor anticipate, pledează pentru menţinerea majorităţii parlamentare democratice, dar menţionează că orice şantaj din partea colegilor din fosta alianţă „de a împinge ţara spre alegeri anticipate nu va fi tolerat”.
Reglări de conturi
Deja de trei ani, societatea moldovenească este martorul unor reglări de conturi dintre prim-ministrul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele Parlamentului, finanţatorul PD, Vlad Plahotniuc - ambii prosperi oameni de afaceri. În această dispută, potrivit presei locale, Partidul Liberal (a treia componentă a coaliţiei), a pactizat cu Partidul Democrat.
În cadrul unei adresări publice, în care şi-a explicat ieşirea din alianţă, premierul, Vlad Filat, a menţionat miercuri că: „Suntem martorii unei campanii de sacrificare a intereselor statului, în numele intereselor unei persoane. Această persoană şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară. Pentru el, noţiuni ca statul de drept, democraţie, bunăstarea cetăţenilor, integrare europeană sunt cuvinte fără sens. Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice, iar această stare de lucruri nu mai poate continua".
Guvernul a întrunit caracteristicile unui guvern minoritar. "Unele partide aflate formal la guvernare încearcă, de fapt, să obstrucţioneze actul guvernării”, a declarat Filat. El a spus că după această declaraţie se aşteaptă la atacuri perfide asupra sa şi asupra echipei sale.
O alianţă PLDM-PCRM?
Declaraţia liderului PLDM, Vlad Filat, a fost precedată de un vot comun PLDM-PCRM în Comisia juridică a Parlamentului asupra unei iniţiative legislative de lichidare a funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, care acum îi revine democratului Vlad Plahotniuc. Contactat de jurnalişti, comunistul Eduard Muşuc a declarat că PCRM va vota cu PLDM doar pentru demiterea lui Plahotniuc.
Tensiunile dintre PLDM şi PD au crescut după o partidă de vânătoare VIP de la sfârşitul anului trecut, la care a participat şi ex-procurorul general Valeriu Zubco, ajuns în funcţie pe linia PD. La acea vânătoare a fost ucis un om de afaceri, iar mai multe instituţii ale statului care au ştiut despre acea tragedie au încercat să tăinuiască crima. În cele din urmă, procurorul general a fost demis, iar scandalul a căpătat amploare. Pentru a distrage atenţia, presa controlată de PD a declanşat mai multe scandaluri în centrul cărora au apărut persoane publice şi instituţii controlate de PLDM. Mai mult, doi miniştri promovaţi de PLDM s-au pomenit cu dosare penale din partea structurilor de forţă controlate de PD.
Alegerile anticipate şi asocierea cu UE
Privită dintr-o parte, Republica Moldova seamănă cu o pradă uşoară, încolţită din toate părţile. Premierul Vlad Filat crede că, momentan, „cel mai mare pericol pentru Republica Moldova nu vine din afară, ci se află chiar la guvernare”.
Nu toţi analiştii politici împărtăşesc, însă, această opinie. Unii consideră că, dacă nu se va reuşi stabilizarea rapidă a situaţiei, planificata semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE, la summit-ul de la Vilnius, din toamna acestui an, va fi problematică. Se ştie, însă, că Kremlinul îşi doreşte ca Moldova să rateze această şansă. Şi o va rata, spun analiştii, dacă vor fi admise alegeri anticipate.
De Vitalie Calugareanu, DW Chisinau
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen